33 üreticiye 70 koç dağıtıldı
Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında, Kastamonu genelinde Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye 33 yetiştiriciye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde 70 baş Anadolu Merinosu ırkı koç dağıtımı yapıldı. Damızlık koç dağıtım programına; Vali Vekili Vedat Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Canbaz, şube müdürleri, teknik ve sağlık personeli ile çiftçiler katıldı.
KATKI PAYI DIŞINDA KALAN MİKTAR BAKANLIK BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK
Proje kapsamında, yetiştiricilerin elinde bulunan koyun sürülerine, yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla, kan değişiminin sağlanarak, işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. Damızlık koç dağıtımında yüzde 25 katkı payları işletme sahibinden, katkı payı dışında kalan miktar ise Bakanlığın bütçesinden karşılanıyor. Ülkemizde koyun ve keçi yetiştiriciliğini geliştirme amacı ile uygulanan Hayvancılığı Geliştirme Projesi, ilimizde de uygulanmaya başlanırken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce belirlenen yöre şartlarına uygun damızlık koçlar, 2010 yılından bu yana yetiştiricilere dağıtılmaya başlandı. 2010 yılından bu yana Kastamonu’da yetiştiricilere 31 baş Merinos ve 51 baş Akkaraman ırkı olmak üzere toplamda 366 baş damızlık koç dağıtımı yapıldı, damızlık koçların izleme ve kontrolleri ise devam ediyor.
Sürü büyüklüğü en az 20 baş olan; Merkez, Araç, Çatalzeytin, Daday, Hanönü, İhsangazi ve Taşköprü ilçelerinde Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye 33 yetiştirici dağıtımı yapılan 70 baş Anadolu Merinosu ırkı koçun seçimi, Bakanlığın Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün elit sürülerinden bir veteriner hekim ve bir ziraat mühendisi (zooteknist) gözetiminde yapıldı.
YAMAN: “DESTEKLEME TUTARI GERİ TAHSİL EDİLECEK”
Koç dağıtım töreninde konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman; "2010 yılından bu güne kadar yetiştiricilerimize 433 baş damızlık koç dağıtımı gerçekleştirildi. Projenin izleme süresi iki yıl olup, takibini il/ilçe müdürlüklerimiz yapacaktır. Proje kapsamında dağıtılan koçlar iki sene süreyle kesilemeyecek, satılamayacak veya başkasına devredemeyecek olup; bu süre içinde koçlarda herhangi bir ölüm ve sakatlanma gibi özel bir durum olduğu takdirde mutlaka il/ilçe müdürlüklerine bildirilerek, durumu bildirir rapor tanzim edilecektir. Aksi takdirde, yapılan kontrollerde verilen koçların sürüde bulunmaması halinde, bakanlığımız tarafından yapılan destekleme tutarı geri tahsil edilecektir. Koçlara ve sürülere iyi bakmanızı temenni ediyor, projenin ilimiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Daha sonra kura ile belirlenen koçlar hak sahibi çiftçilere imza karşılığı teslim edildi. (Haber Merkezi)