Doç. Dr. Mutlu’nun “Çatak Barajı Mevcut Su Kaynağının Su
Kalitesi ve Su Kirliliği Durumu ile Turizm Faaliyetlerine Kazandırılması”
projesine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Kalyoncu
danışman olarak, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bacaksız projede koordinatör olarak destek verecek.
Proje kapsamında; sucul canlılara yaşam ortamı oluşturmaları ve biyolojik çeşitliliği sağlamaları, kıyı şeridi ve erozyon kontrolünü sağlamaları, taşkın kontrolü yapmaları, rüzgar kesme, mikro iklim oluşturmaları, su ve çevre kirliliğini önlemek gibi kriterlerle ekolojik öneme sahip olmaları nedeniyle, Küre ilçesi yakınında yer alan Çataklı Barajı’nın bu alanlar için sağladığı ekolojik öneme dikkat çekmek, Çataklı Barajı'nın su ürünleri yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını belirlemek, Milli park yakınında yer alan Çataklı Barajı’nın ekolojik anlamda sahip olduğu önemli kaynak değerlerinin alana getirilecek kullanımlarla kaybolmaması için alınması gereken önlemleri belirlemek, Yapılması önerilecek rekreasyonel düzenlemelerle alanın turistik açıdan daha çekici bir hale getirilmesi, bu suretle hem gelir hem de istihdam olanaklarının arttırılması yönünde öneriler geliştirilmesi amaçlandığı belirtildi.
Bu kapsamda ayrıca doğal ve kültürel kaynakları, mevcut alan kullanımları ortaya koyabilmek amacıyla yıl boyunca inceleme ve gözlemler yapılacak.
Projesi desteklenen bir diğer Kastamonu Üniversitesi Öğr. Gör. Mutlu’nun “Kastamonu İli Küre Dağları Milli Parkı’nın Yaşam İzlerinin Aktarımı” projesinde ise, yine Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ekrem Mutlu proje koordinatörü olarak yer alıyor.
Proje ile sanatsal ve tarımsal bir boyuta bağlı kalarak, Küre Dağları Milli Parkı’nın kültür, sanat ve turizm alanındaki gelişimine katkıda bulunmak, Milli parkın cazibe merkezi haline gelmesi ve Küre Dağları Milli Parkı’nın zenginliğinin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak bir prototip oluşturulması amaçlanıyor. (Bülten)