KULLANILMAYAN 2022
ÖDENEKLERİ, FEN İŞLERİ VE PARK BAHÇELERE AKTARILACAK
Gündemin ilk maddesinde 2023 yılının idari performansı görüşüldü. Söz konusu madde Aralık ayının ikinci toplantısında oylanarak karara bağlanacak. Toplantının diğer gündem maddesinde Fen İşleri Müdürlüğü’nün ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ödenek ihtiyacı olduğu ve 2022 mali yılında kullanılmayacağı anlaşılan müdürlüklerin ödeneklerinin bu müdürlüklere aktarım yapılması kararı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantının bir başka gündem maddesinde; İnönü Mahallesi Eski Sanayi Sitesi’nde bulunan büfe, İsfendiyar Mahallesi Sinanbey Parkı’nda bulunan büfe ve çay bahçesi, Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki 20 numaralı il yazıhanesi, 75 ve 101 numaralı büro, İsmailbey Mahallesi Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı’nda bulunan 2, 4, 5 ve 12 nolu kiosklar, Saat Kulesi Çay Bahçesi, Kuzeykent Mahallesi 1299 ada 3 nolu parselde bulunan Paintbal Sahası, Akmescit Mahallesi Araba Pazarı Sokak üzerinde bulunan Lider Taksi Durağı’nın ihale süreleri sona ereceğinden yeniden kiralama ihalesi ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi TOKİ Konutları önüne büfe (içkisiz) yapılarak ihale edilmesi görüşüldü. Söz konusu madde oy birliğiyle kabul edilerek encümene yetki verildi. Muhtelif mahallerde bulunan ATM cihazlarının bulunduğu yerlerin ihale edilmesi maddesi de oy birliğiyle kabul edilerek encümene yetki verildi.
TAKAS İÇİN VİDİNLİOĞLU’NA YETKİ
Kuzeykent Mahallesi’nde bulunan imar planında lise alanına isabet eden, mülkiyeti Belediye’ye ait 1172 ada, 1 nolu parsel ile Hisarardı Mahallesi’nde bulunan imar planında ilkokul alanına isabet eden, mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait ilgili parseller, Belediye ve İl Özel İdaresi kıymet takdir komisyonlarınca belirlenecek bedeller üzerinden karşılıklı olarak takas edilmesi için Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
JANDARMANIN YEMEK ARTIKLARI SOKAK HAYVANLARINA
Toplantının son maddesinde ise Kastamonu Jandarma Komando
Eğitim Merkez Komutanlığı’nda iaşe hizmetlerinden kalan ekmek, yemek vb. artığın
alınarak Belediye Geçici Hayvan Bakımevi’nde bulunan sokak hayvanlarına
beslenmeleri için verilmesi karşılığında kışla içerisinde çöplerin toplanma
alanlarından alınarak belediye çöplüğüne taşıtılması, kanalizasyon
tıkanmalarında kuka aracı görevlendirilmesi, yemin törenlerinden önce talep
edilmesi durumunda temizlik aracının görevlendirilmesi ve başıboş köpeklerin
toplatılması hizmetlerinden yararlanmak üzere Belediye Başkanlığı ve Kastamonu
Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı arasında protokol yapılması için,
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi oylanarak oy
birliğiyle kabul edildi.
KARAKAŞ; “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE
BÜTÇEDEN PAY AYRILMAYACAK MI?”
Gündem maddelerinin ardından söz alan CHP Belediye Meclisi Üyesi Sibel Karakaş, geçen ayki toplantıda iklim değişikliği ile ilgili bir konu gündeme getirdiğini hatırlatarak; “2023 yılı bütçe görüşmelerinde yer alan müdürlüklere ayrılan paya ilişkin, İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bütçeden pay ayrıldığını göremediğim için talepte bulunmuştum. Ben mi göremedim diye düşünürken toplantı sonrası tekrar baktım, pay ayrılmayacak mı?” dedi.
VİDİNLİOĞLU; “İLERİDE ANA PROBLEMİMİZ SAĞLIKLI GIDA VE SU OLACAK”
Karakaş’ın sözleri üzerine açıklamada bulunan Belediye Başkanı Vidinlioğlu ise, yönetmelik hazırlandıktan sonra pay ayrılacağını belirterek; “Pazartesi ve Salı günü hem Tarım ve Orman Bakanımızın katılacağı, hem de Belediyeler Birliği Başkanı’nın katılacağı su yönetimiyle ilgili iki tane toplantı var, ben de ona iştirak edeceğim. Bu çok önemli bir konu. Biliyorsunuz Park ve Bahçeler bileşkemizin hizmete açılması bir yılı geçti. Oradaki seralarımızda yağmur suyu ve kar sularını kullanıyoruz. Afet olduktan sonra alacağınız tedbirin çok fazla kıymeti yok, riske karşı önlem almak lazım. Bu anlamda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alt yapı olarak en eksik olan yerlerden birisi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ydi. Orada alt yapı çalışmalarını bitirdik. İki yılda oraya 70 milyon civarında harcama yaptık. Tabii herkes bir şey söylüyor ama mazgal büyüklükleri de belli bir standartta yapılıyor, sizin isteğinize göre daha küçüğü ve büyüğü olmaz. Biz o mazgallardan suyun rahat geçebilmesi için temizliğine azami riayet ediyoruz. İklim değişikliği, global bir problem ve Kastamonu yeşilliğin içinde bir yer ama suyu doğru kullanmak ve doğru yönetmek lazım, bu çok önemli. Çocuklar bizden daha hassas bu konuda. Hep söylüyorum bunu, ileride ana problemimiz sağlıklı gıda ve su olacak. Dolayısıyla buna hepimizin hazırlıklı ve bilinçli olması lazım. Çöp konusunda da biz vahşi depolama yapıyoruz, keşke evlerde ayrıştırabilsek de bir tane pil çok sayıda yiyeceği kirlemiş oluyor. Aynı şekilde su için de geçerli ve maalesef biz musluklardan akan su ile bahçe suluyoruz. Bunlar çok ciddi problem. Türkiye’nin hemen hemen her tarafında su kaçakların yüzde 25 ila 80’e kadar vardığını ama yüzde 25 ila 30’un kabul edilebilir bir rakam olduğunu diğer belediyeler ile kıyasladığımızda öğrendim. Bizde de kayıp kaçak oranı yüzde 30’larda. Bu noktada dünya verilerine göre standart ölçü yüzde 10 civarlarında olması. İnşallah alt yapı çalışmalarıyla olumlu geri dönüş alırız da şehrin alt yapısını da yenilemiş oluruz” diye konuştu.
YILMAZ; “BELEDİYEMİZİN HAYVAN BARINAĞI YENİLENDİ VE HAYVANLARIN KONFORU EN İYİ ŞEKİLDE SAĞLANDI”
MHP Meclis Üyesi Selçuk Yılmaz da Konya’daki barınakta yaşanan olayları şiddetle kınadığını vurgulayarak; “Belediyemizin hayvan barınağı yenilendi ve hayvanların konforu en iyi şekilde sağlandı. Yiyeceklerinin, ısınmalarının tam şekilde olduğunu öğrendik. Buradan Veteriner İşleri Müdürlüğümüze, hem de ilgili başkan yardımcımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
“BU KONUDA EN HASSAS OLAN BELEDİYELERDEN BİRİYİZ”
Hayvan barınağı çalışanlarına teşekkür eden Vidinlioğlu ise; “Biz bu konuda en hassas olan belediyelerden bir tanesiyiz. Burası kış memleketi, kışın doğada hayvanlar aç kalmasınlar diye gidip yem bırakıyoruz. Barınağımızı yeniledik, alttan ısıtmalı hale getirdik. Orada ne bir üşüme ne de bakımlarının az olması söz konusu değil. Bugün yaptığımız protokolde de onlar için ne kadar çabaladığımız görülüyor. Artı olarak sıkı da takip ediliyoruz. Ben elbette hayvanseverim ama bu işi kendisine meşgale edinmiş, bu işte ciddi emekler veren hayvansever dostlar var. Bu anlamda bizi sürekli takip ediyorlar, çalışmalarımızdaki memnuniyetlerini sürekli ifade ediyorlar. Hayvanlara kıymak doğru değil, onlar bize emanet. Onları korumak hepimizin vazifesi olmalı” diye konuştu.
AK Parti Meclis Üyesi Necati Atak ise hayvanların bakılmasının çok güzel olduğunu ama sokaklarda başıboş gezen hayvanların insanlar için tehdit oluşturduğunu dile getirerek; “Geçenlerde bir çocuğumuzun kuduz olması herkesi derinden üzdü. Bu hayvanların çoğalmaması takip etmek lazım” dedi.
"KANUN KISIRLAŞTIRMA YAPILDIKTAN SONRA YERİNE BIRAKMAMIZI SÖYLÜYOR"
Belediye Başkanı Vidinlioğlu, KASMİB bünyesinde araç aldıklarını anımsatarak; “İlçelerimize gidiyorlar ve kısırlaştırma yapıyorlar. Buradan Veteriner İşleri Müdürlüğü’müze teşekkür ediyorum, dışarıdan kısırlaştırma için getirilen hayvanları bile müdürlüğümüz geri çevirmiyor. Kastamonu’da zaten biz yapıyoruz, bir de KASMİB bünyesinde yeni başladı. Başıboş köpekler konusu bir muamma çünkü kanun öyle diyor. Konun dışına çıkamazsınız ama bir düzenleme de yapılması şart çünkü ilçeler arasında oradan oraya sürekli giden köpekler var. Bu konuda bana da defaten şehrimizde yaşayan kardeşlerimizden şikayetler geliyor. Fakat kanun kısırlaştırma yapıldıktan sonra yerine bırakmamızı söylüyor. Biz sınırlı sayıda hayvanı barınakta tutabiliyoruz ama orada tutulmasını bile doğru görmeyen derneklerimiz var” diye konuştu.
ORAL; "ÇOCUKLARA BİR ÖĞÜN SÜT YA DA YEMEK VERİLMESİNİ ÖNERİYORUM"
CHP Belediye Meclisi Üyesi Muhammet Hakan Oral ise Belediye’nin sokak hayvanları konusunda gösterdiği hassasiyetin çok güzel olduğunu belirterek; “Hassasiyet konusu açılmışken, okuyan çocuklarımız var. Bunlara bir öğün yemek projesi CHP tarafından belediyelerce bütçeleri doğrultusunda uygulanıyor. Bütçeleri yetmeyen de süt veriyor. Bu hassasiyete sahip bir Belediye olarak böyle bir öneri getirmek istiyorum. Bütçemiz doğrultusunda çocuklara, bir öğün süt ya da yemek verilmesini öneriyorum” ifadelerini kullandı.
Vidinlioğlu da, konunun değerlendirilebileceğini söyledi.