Gücümüz yeterse dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz

Birlik Vakfı Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen “Kariyer Sohbetleri”nin bu haftaki konuşmacısı “Enerjide Son Teknoloji ve Kastamonu Sevdası” başlığı altında UKS Enerji ve Bilişim’in İdari Müdürü Kerami Koçmar oldu.

 Birlik Vakfı Salonu’nda yapılan programa Birlik Vakfı Şube Başkanı Erdal Arslan, Daday İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Yerlikaya, Türk Hava Kurumu (THK) Şube Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu, Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Ahmet Sevgilioğlu ve MÜSİAD üyeleri katıldı.

Bozkurt’ta geçtiğimiz yıl 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinden etkilenerek oğluyla birlikte güneş enerjisi panellerini modüler hale getirerek, taşınması ve kurulumu kolay enerji direkleri oluşturduklarını belirten Kerami Koçmar; “Enerji direklerinin içini ise görüntü aktarımı yapabilen sistemler ve bataryalar ile güçlendirdik. Bir günlük dolumla beş gün kesintisiz çalışabilen aydınlatma, kamera ve şarj ünitesi sistemi ürettik. Bu ürünümüzün Türkiye’de ve dünyada karşılığı yok. Ürettiğimiz bu modüler ürünün patentini de oğlum Uğur Koçmar adına aldık. Ürünümüz kazaların sıklıkla yaşandığı Batı Çevre Yolu Kavşağı’nda KGYS’deki testini de başarıyla tamamladı” şeklinde ifadelere yer verdi.

UKS Enerji ve Bilişim’in doğuş hikayesini, enerji ve güvenlik sahasında kablosuz hizmetin serüvenini paylaşan Koçmar, 1983 yılından bu yana Kastamonu’da yaşadığını belirtirken; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bilgi işlem bölümünde 28 buçuk yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı oğlum Uğur Koçmar’ın üniversite mezuniyetiyle birlikte iş hayatına başlaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Birlikte çalışmaya başladık. Uğur mezun olduktan Koçmar Bilgisayar olarak ASELSAN Net’in bölge işlemlerini yapmaya ve güvenlik sistemlerini kurmaya başladık. İlk başladığımız alan olan Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Sinop’ta ASELSAN’ın güvenlik kamera sistemlerini, eski adıyla MOBESE sistemlerini ASELSAN Net’in bayisi olarak kurulumlarına başladık. 2019 ilkbahar itibarıyla kurulumlarımızı bitirdik. Bartın tesliminde ASELSAN Net dedi ki Uğur’a; ‘Tamam bu kadar öğrendin, bölgemizin sorumlu mühendisisin.’ Uğur, ASELSAN Net mühendisi oldu. Yalnız orada hiyerarşik bir yapı var, ASELSAN Net’in altında bayileri var, bayilerin üzerinden çalıştırıyorlar, sizin maaşınızı ASELSAN Net veriyor. Bu bölgenin dışında ASELSAN Net’in birkaç bölgesi daha var. Uğur’un o bölgelerde yapmadığı işler için imza atmasını istediler. Uğur da atmadı ve oradan ayrıldı. Biz de daha sonra hayatımızı bireysel olarak devam ettirmeye devam ettik” diye konuştu.

“GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİNİ MODÜLER HALE GETİREREK ENERJİ DİREKLERİ OLUŞTURDUK”

Geçen sene ilimizde yaşanan sel felaketini anımsatan Kerami Koçmar; “Ben o sıralar Çanakkale tarafında yoldaydım. Oğlum aradı, Bozkurt’taki durumu anlattı ve Kastamonu’da emniyet ekibiyle Bozkurt’a doğru yola çıktığını söyledi. Akşam üzeri oraya ulaştıklarında akşam orada hiçbir aydınlık ve ulaşım yoktu, vericiler de dahil olmak üzere felçti. Etraf temizlenmeye başlarken Emniyet Müdürlüğü’nden birtakım malzemeler çıktı. Oradaki kayıt cihazı ve buna benzer ürünleri kurtarma yönüne gitmeye çalıştılar. Biz oradan gelen malzemeleri Kuzeykent’te oto yıkama makinesiyle yıkadık. Saf alkol ile Uğur günlerce temizledi. Uğur, yarım milyonluk malzeme kurtardı ve bunların içerisinde kurtardığı görüntüler de var. Bunlar küçük şeylerdi ama maksadımız devletimize hizmetti. Daha sonra ‘Kastamonu için ne yapabiliriz?’ ile yola çıktık. Biz de yağmurdan ve depremden etkilenmeyen bir ürün yapmaya karar verdik. Güneş enerjisi panellerini modüler hale getirerek, taşınması ve kurulumu kolay enerji direkleri oluşturduk. Enerji direklerinin içini ise görüntü aktarımı yapabilen sistemler ve bataryalar ile güçlendirdik. Bir günlük dolumla beş gün kesintisiz çalışabilen aydınlatma, kamera ve şarj ünitesi sistemi ürettik. Bu ürünümüzün Türkiye’de ve dünyada karşılığı yok. Uğur’un ASELSAN Net’te öğrendiği bilgiler bizim için altın değerinde oldu, çalışmalarımıza çok değer kattı” ifadelerini kullandı.

“GÜCÜMÜZ YETERSE DÜNYAYA KASTAMONU’DAN GÖNDERECEĞİZ”

Koçmar; “Ürettiğimiz bu modüler ürünün patentini oğlum Uğur Koçmar adına aldık. Ürettiğimiz enerji direklerinden birini Kastamonu Emniyet Müdürlüğü’ne test amaçlı verdik. Ürünümüz kazaların sıklıkla yaşandığı Batı Çevre Yolu Kavşağı’nda Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ndeki (KGYS) testini de başarıyla tamamladı. Bu her yerde gördüğümüz KGYS sistemine normalde direk başına her ay 350 ila 400 lira arasında enerji dağıtım firmasına para ödeniyor. Tamirat gibi giderleri de hesaba katarsak bir direğin ortalama maliyeti bin 500 lira. Kastamonu ve ilçelerimizde şu anda 280 tane var. Bunları hesaba kattığımızda yıllık gideri 4-5 milyon lira ediyor. Artı olarak bu direklere çarparak kaza yapıldığında elektrik kesildiğinden görüntünün devamını göremiyorsunuz. Bizde böyle bir durum söz konusu değil. Ürettiğimiz ürünü her türlü zorlu hava koşulunda da denedik. En kötü şartlarda güneş ışığından elektrik üretmeye başladık. Bunu da dikey yapıda ve modüler yapıda yaptık. Bütün testlerimiz bitti. İlk önce aydınlatma ile başladık. Kış şartlarında, bir günlük enerjiyle, hiç güneş görmeksizin beş günlük aydınlatmayı sağladık. Bunun devamında bizim bu ürünümüzün daha komplike olabileceği düşüncesiyle AR-GE’ye devam ettik. Biz güneşle ve gün ışığıyla enerji toplayan bir direk ürettik ve bunun AR-GE’sini yaptık ve patentini aldık. Ankara’dan bir firma Uğur’a ‘Bu fabrikamıza gel, bizim ekibimiz ile birlikte bu ürünü Ankara’da üret’ dediler. Biz ‘Olmaz, Kastamonu’da yapacağız’ dedik. Gücümüz yeterse dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz” dedi.

“ÜRÜNÜMÜZ KABLOSUZ AKTRARIM YAPABİLİYOR”

Kerami Koçmar son olarak şunları söyledi; “Güneşin ve gün ışığının ulaştığı her yerde, şebeke veya internetten tamamen bağımsız, kazısız, güneşle ve aydınlıkla çalışabilen bir sistem ürettik. Bunu istediğiniz yere kurabilirsiniz. Dağ olabilir, köy girişi olabilir, açık alan olabilir. Güneş ve gün ışığının olduğu her yerde biz enerji üretmeye hazırız. Geliştirdiğimiz ürünün şarj istasyonu olarak kullanılabilecek. Orman yangınlarımız oluyor. Ormanlardaki dronların şarj ünitesi için de olabilir. Ayrıca ürünümüz kablosuz aktarım yapabiliyor. Doğrudan ayrılmayarak bu şekilde ilerlemeye gayret gösterdik ve Mevla’m bize nasip etti”

Kariyer Sohbeti sonunda Birlik Vakfı Şube Başkanı Erdal Arslan tarafından günün anısına Kerami Koçmar’a İstiklal Marşı’nın ilk belgesi hediye edildi. Arslan, konuşmacı Koçmar’a ve diğer katılımcılara teşekkür etti. (Emre Çevikoğlu)