Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu’nun 3. dönem 4. Toplantısı, Vali Avni Çakır başkanlığında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kurum yetkilileri toplantıda, il genelinde yapılan projeler ve çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Vali Avni Çakır burada yaptığı konuşmada; “Sonuç odaklı çalışmaya gayret ediyoruz. Zaten böyle çalışmazsak, teferruatta, mevzuatta boğuluruz. O yüzden hem zamana karşı yarışıyoruz, hem de işlerimizi en uygun kalitede, en uygun maliyette yapma gayreti içerisindeyiz. Bu doğrultuda karşılıklı işbirliğimiz çok önemli” ifadelerine yer verdi.
ÇAKIR; “SÖZÜNÜ VERDİĞİMİZ YATIRIMLARIMIZI BÜYÜK ORANDA TAMAMLADIK”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Avni Çakır; “Hepimizin de malumu olduğu üzere özellikle yaz aylarında tüm birimlerimizde, kurumlarımızda çok hummalı bir çalışma döneminin sonlarına yaklaşmış bulunuyoruz. Özellikle 11 Ağustos’taki sel afetinden kaynaklı yaralılarımızı son süratle sararken 27 Haziran’da, akabinde de 3 Eylül’de Kastamonu merkezde ciddi sel afetlerine maruz kaldık. Fakat bu anlamda tüm birimlerimizin hızlı refleks kapasitesiyle, müdahalesiyle sorunları çözücü bir şekilde vatandaşlarımız çok fazla mağdur olmadan müdahaleler yapıldı. Şu an önümüzde yaklaşık olarak mevsim şartları itibariyle bir süre var. Bu süreyi de en iyi şekilde değerlendirip, vatandaşlarımıza sayın büyüklerimize söz verdiğimiz gibi, Kastamonu’da devam eden yatırımlarımızı büyük oranda tamamlamayı planlıyoruz. 11 Ağustos’tan dolayı değişik branşlardaki birçok işimizi, programımızı maalesef ertelemek durumunda kalmıştık. Vatandaşımıza söz verdiğimiz üzere, 2022 yılı bu faaliyet dönemimizde de yapım sözü verdiğimiz yatırımlarımızda büyük oranda tamamladık. Devam eden işlerimizde var. Onlarda hava şartları el verdiği ölçüde, hedeflerimizi büyük ölçüde gerçekleştirmiş olacağız. Neticede zorlu bir coğrafya da görev yapıyoruz. Bir o kadarda keyifli ve anlamlı bir coğrafyada çalışıyoruz. Bu kapsamda tüm kurumlarımızın sahada sergilediği koordinasyondan ve işbirliğinden son derece memnunuz. Afetin yoğun olarak yaşandığı bölgelerdeki çalışmaları da yoğun olarak takip ediyoruz. Bunun da sahadaki faydalarını görüyoruz. Hepimizin çalışma temposu çalışma şekli birbirine çok yakın. Sonuç odaklı çalışıyoruz. Sonuç odaklı çalışmaya gayret ediyoruz. Zaten böyle çalışmazsak, teferruatta, mevzuatta boğuluruz. O yüzden hem zamana karşı yarışıyoruz, hem de işlerimizi en uygun kalitede, en uygun maliyette yapma gayreti içerisindeyiz. Bu doğrultuda karşılıklı işbirliğimiz çok önemli” dedi.
“TÜM PROJELERİMİZİN NAKDİ GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 16,7”
İlimizdeki projeler hakkında verileri paylaşan Vali Çakır; “3’üncü dönem itibariyle ilimizde devam eden 374 adet projenin dağılımına baktığımız zaman 41 tane projemizin bittiği, 233 projemizin devam ettiğini, ihale aşamasında 17, tasfiye edilen 13, başlanmayanda 75 adet projemiz var. Proje tutarları 22 milyar 270 milyon TL’dir. Yıl ödeneğimiz 2 milyar 380 milyon TL, yıl harcama tutarımız ise bir milyar 335 milyon TL’dir. Sektörlere göre projelerin dağılımına baktığımızda ise; Ulaşım ve Haberleşme sektörümüzde 57 proje yatırım bedeli 13,6 milyar TL, Tarım sektöründe 132 projenin yatırım bedeli 6,6 milyar, Enerji sektöründe 8 projenin yatırım bedeli 851 milyon TL, Eğitim sektöründe 37 projenin yatırım bedeli 558 milyon TL, Sağlık sektöründe 14 projeni yatırım bedeli 59 milyon TL, Turizm sektöründe 19 projenin yatırım bedeli 17 milyon TL, Madencilik sektöründe 4 projenin yatırım bedeli 18 milyon TL, diğer kamu hizmetlerinde 55 projenin bedeli 38 milyon TL, iktisadi projelerimizde 43 projede 107 milyon TL bir bedele sahip. İmalat sektöründeki 9 projemizin karşılığı 40 milyon TL. Konut sektöründe 1 projemizin tutarı bir milyon 500 bin TL. Tüm projelerimizin nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 16,7’dir. Harcama oranımız ise yıl içerisinde yüzde 55.93’tür” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.
VİDİNLİOĞLU; “ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNİ İKİ AY İÇERİSİNDE TAMAMLARIZ”
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Bir Olukbaşı hizmet binamız vardı tamamladık. Kent portalı yapılması yine turizm amaçlı bütün belediyelerimizle yaptığımız toplantıda 19 tane ilçemizin tamamında, gezilecek yerleri, yemek yenilecek yerleri 3 boyutlu gezilmesinden tutun da kent portalının oluşmasını da en kısa sürede hayata geçirmiş olacağız. Saraçlar Mahallesi’nde kapalı garaj ve yaşam alanı yapılmasının Cuma günü temelini atacağız. 2023 yılı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde temelini attığımız Engelsiz Yaşam Merkezini de dün dolaştım, çevre düzenlenmesi yapılacak, iki ay içerisinde tamamlarız” şeklinde konuştu.
BAHÇACIOĞLU; “ÜNİVERSİTEMİZ PROJELERİNİN TOPLAM BEDELİ 246 MİLYON 988 BİN 498 LİRA”
Kastamonu Üniversitesi Genel Sekreter Vekili Şevket Bahçacıoğlu; “Kampüs alt yapısı projesi kapsamında yapımı devam eden, arşiv, araştırma ve inovasyon binası alt yapı ve çevre düzenlenmesi yapılışı devam etmekte. Aynı proje kapsamında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun işleri devam etmekte. Muhtelif işler projesi kapsamında yapımı devam eden İletişim Fakültesi’nde yapım onarım işleri devam etmekte. Bozkurt MYO binamızın ihalesi yapıldı. Yıkımı gerçekleştirilen Meslek Yüksek Okulu’nun yerine yeni binasının ihalesi yapıldı, şu an sözleşme aşamasında. Üniversitemiz projelerinin toplam bedeli 246 milyon 988 bin 498 lira. 2022 yılı bedeli 74 milyon 563 bin 498 lira. Dönem sonu yapılan harcama 17 milyon 425 bin 960 lira olarak gerçekleşmiştir” dedi.
SERDAR; “İL MERKEZİ VE BÜTÜN İLÇELERİNİ KAPSAYAN 101 BİN 819 TANE İŞLEM GERÇEKLEŞTİRDİK”
Tapu ve Kadastro 19’uncu Bölge Müdürü Yücel Serdar ise; “Bizim 3 tane güncelleme çalışmamız var. Bu çalışmalardan birisini bitirdik, geçici kabulü yapıldı. Çalışmayı bitirdiğimiz alan Tosya ve Ağlı ilçelerini kapsıyor. Araç’taki çalışmalarımız devam ediyor. Hanönü, İhsangazi ve Taşköprü’yü de kapsayan bir güncelleme çalışmamız var. Bu çalışmamızı bu yılsonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca il merkezini kapsayan bir sayısallaştırma çalışmamız var. Bu çalışmamız da devam ediyor. Ayrıca Cide, Şenpazar ve Doğanyurt ilçelerimizi kapsayan 2B kullanım kadastro çalışmamız var. Tapu alakalı çalışmalarda ekim ayı itibariyle Kastamonu il merkezini ve bütün ilçelerini kapsayan 101 bin 819 tane işlem gerçekleştirdik” diyerek bilgilendirmelerde bulundu.
SÖNMEZOĞLU; “YILSONU İTİBARİYLE TÜM PROJELERİMİZİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ MÜMKÜN”
Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu da kurumunun çalışmaları hakkında bilgi vererek; “Orman Bölge Müdürlüğümüzün Koordinasyon Kurulu’muzun bilgisi dahilinde yürüttüğü 105 adet proje bulunmaktadır. Yaklaşık 25 milyon 710 bin TL yatırım tutarı vardır. Bu projelerin yüzde 80’ini fiziki olarak gerçekleşti. Nakdi olarak 12 milyon TL civarında gerçekleşme sağlandı. Yılsonu itibariyle tüm projelerimizin gerçekleştirilmesi mümkün. Herhangi bir sorunumuz yok” ifadelerini kullandı.
“ZARARLILARLA, DOĞAL YOLLARDAN MÜCADELE EDİYORUZ”
Şimşir ağaçlarının dünyada etkili olan iklim değişikliğinden etkilendiğini söyleyen Sönmezoğlu; “Tüm dünya ormanlarında şimşir hastalandı. Ne yazık ki, bu hastalık ülkemizde sirayet etti. Belki de dünyada ilk defa ışıklı tuzak yöntemiyle küçük bir alanda, Horma Kanyonu çevresinde bu mücadeleyi yürüttük. Bundan kısmen netice aldık. Şu an doğada yaptığımız çalışmalar neticesinde şimşir güvesini yiyen bir böcek tespit ettik. İnşallah laboratuvar ortamında bu yırtıcı böceği üreterek, doğaya salarak, belli bir süre içerisinde doğal dengeyi sağlamamız mümkün olacak. Bu dünya ormancılığının sorunu. Tıpkı daha önceki kestane mürekkep hastalığı, dal kanseri gibi. Doğada zararlının yırtıcının gelişmesi büyük bir aşama. Bunun laboratuvar ortamında gelişmesine yardımcı olmamız lazım. Mümkün mertebe doğal yollarla zararlılarla mücadele ediyoruz” diyerek bilgi verdi.
KARA; “TOPLAM PROJE BEDELİMİZ 300 MİLYON TL”
İller Bankası Bölge Müdürü Ümit Aziz Kara da, yapılan işler hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu; “Yerel yönetimlerimizin, finansman sağlanarak 20 adet projemiz bulunmaktadır. Bu projelerimizden 16 tanesi tamamlanmış olup 6’sı devam etmektedir. Bu işlerimizin toplam proje bedeli 300 milyon TL’dir. Kastamonu Belediyemizin altyapı ihtiyaçları için malzeme alımı tamamlandı. Yine Özel İdare’mizin malzeme alım işi tamamlandı. Kanalizasyon şebeke inşaatını tamamladık. Bozkurt kanalizasyon inşaatı işini tamamladık. Abana içme suyu inşaatı işi devam ediyor, yüzde 85 seviyelerinde. Bunu da bir ay içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz. Kastamonu içme suyu şebeke proje çalışmaları devam ediyor. Çatalzeytin Belediye’mizin park taşı alım işi tamamlandı. Geçen hafta içerisinde Devrekani Belediye’mizin İçme Suyu Arıtma Tesisi ihalesi yapıldı. Yer teslimi yaptık çalışmalara başlandı. Önümüzdeki günlerde Taşköprü Belediye’mizin İçme Suyu Arıtma Tesisi ihalesini yaparak çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Şenpazar Belediye’mizin hizmet binası işini tamamladık.”
PINAR; “ŞEYH ŞABAN-I VELİ CAMİİ İBADETE AÇILDI”
Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar yaptığı konuşmasında; “Kuru gıda yardımlarımız burs yardımlarımız, sponsorluk kapsamında devam ediyor. Geçmiş yıllarda başlayan, bu sene biten ve bitmek üzere olan restorasyonlarımız var. Ahi Şorba Türbesi, Merkez İbn-i Neccar Camii, Küpceğiz Mescidi, Şeyh Şaban-ı Veli Cami’nin restorasyonları tamamlandı. Şeyh Şaban-ı Veli Cami şu anda ibadete açıldı. Geçen sene başladığımız Ahmet Dede Cami’nin yüzde 85 gerçekleşmesi mevcut. İnşallah 15 Kasım gibi orası da bitecek. İbadete açmayı düşünüyoruz. Bozkurt Merkez Camisi’nin projesi yapıldı süreci başladı. 2023 yılında yatırıma alınan 2 eserimiz vardı. Doğanyurt Merkez Cami ve Devrekani Şenlik Köyü Deli Musa Cami. Devrekani Şenlik Köyü Deli Musa Cami’nin ihalesine çıktık. Doğanyurt Merkez Cami ile ilgili süreç başladı. Zannediyorum Kasım ayı sonunda ikisini de teslim etmiş olacağız. Bunun dışında 2023 yılı için önereceğimiz yerler olacak. Bu yerler bizce çok önemli. İnebolu Başköy camii, Devrekani Kirişli camii, Kastamonu Merkez Hacıtepe Camii, Taşköprü Abdal Hasan Camii, Küre Açık minaresi bizim için önemli olan eserler. Taşköprü Taş Camii çok kıymetli bir eser. Onu 2023 programına sunacağız. Küre Akşemseddin Cami düzenleme işinde 2023’te restorasyonunu planlıyoruz” dedi.
OĞUZHAN; “KASTAMONU-İNEBOLU YOLUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Küre’deki köprü çalışmalarının bir an önce bitirilmesi talep edilmesi üzerine sözlerine ilçedeki çalışmalara değinerek başlayan Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan; Küre’deki köprü çalışmaların devam ettiğini ve sağlıklı bir geçişi kazık çalışması tamamlandığında sağlayabileceklerini söyledi. Diğer çalışmalar hakkında bilgi veren Yüksel Oğuzhan; “Kastamonu-İnebolu yolunda çalışmalarımız devam etmektedir. Kastamonu-Çankırı yolu Kırık Barajı varyantında çalışmalarımız devam etmektedir. Kastamonu-Taşköprü-Hanönü 7’nci Bölge Hudut yolundaki köprü çalışmaları devam etmektedir. İhsangazi-Araç yolunda sathi kaplama olarak ihalesi yapılmış olup, sanat yapılarındaki çalışmaları da devam etmektedir. Selden hasar görmesi nedeniyle İkizçay Köprüsü yeniden projelendirilmiş, proje çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
DEVRİM; “PROJELERİMİZİN TOPLAM TUTARI 8 MİLYAR 75 MİLYON TL”
DSİ 23’üncü Bölge Müdürü Yasin Devrim; “Bölge Müdürlüğümüzün Kastamonu ilinde toplam 110 projesi var. Bu projelerimizin toplam tutarı 8 milyar 75 milyon TL. Kastamonu ili 2022 yatırım yılı programında, planlamaya göre toplam 14 adet işimiz bulunmakta. Yapım kapsamında ise 27 farklı lokasyonda çalışmalarımız devam ediyor. Büyük su işleri kapsamında 8 adet işimiz yer almakta. Daday Bezirgan Hazım Kılıç Sulama İkmali işinde sulama ve şebeke hattı çalışmaları bitti. Toplulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. 1 milyar 78 milyon TL yatırım programında yer almakta olup Genel Müdürlüğü’müzce yapım ihalesi gerçekleştirilmesi bekleniyor. Araç Barajı’nda fiziki olarak yüzde 88 gerçekleşme sağlanmış olup, yıl sonuna kadar suya tutulması amaçlanmaktadır. 24 saat esasına göre çalışmalarımız devam etmektedir. Kırık Barajı’nda yüzde 25’lik gerçekleşme sağlandı. Servis yoluyla çalışmalarımız devam ediyor. Obrucak Barajı’nda yüzde 14 gerçekleşme sağlanmış olup enerji nakil hattı çalışmalarımız devam etmekte. Gövde dolgumuz tamamlandı:. Beton imalat çalışmalarımız devam ediyor. Obrucak Sulaması işinde yüzde 25’lik fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, boru ihalesine çıkacağız. Kulaksızlar Sulaması işinde sayaç montajları yapıldı, drenaj imalatlarımız devam ediyor” diye konuştu.
“BOZKURT EZİNE ÇAYI ISLAH ÇALIŞMALARININ YÜZDE 65’İ TAMAMLANDI”
Yatırım Programında yer alan küçük su işleri hakkında da bilgilendirme yapan Bölge Müdürü Devrim; “11 Ağustos’tan sonra yapım ihaleleri gerçekleştirilen 12 işimiz bulunmaktadır. Bu işlerimizin toplam bedeli 1 milyar 18 milyon TL olup 2022 yılı verilen ödenek 482 milyon TL, harcamamız 460 milyon TL’dir. Bozkurt Ezine Çayı ıslahı yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Develitekke Deresi işinin 25 Haziran’dan sonra ihalesi yapıldı. Debi güncellemesi olduğu için bekliyoruz. Bu hafta içerisinde hafriyata başlıyoruz. Çatalzeytin taşkın sonrası ıslah ve geçiş yapıları yüzde 62 fiziki gerçekleşme sağlandı. Çalışmalarımız devam ediyor. Bozkurt İlişi Köprüsü’nün çalışmaları devam ediyor. Kastamonu taşkın sonrası köprü ve geçiş yapılarında yüzde 51’lik çalışmalarımız sağlanmış olup devam ediyor. Kastamonu taşkın sonrası köprü ve geçiş yapıları ikinci kısımda yüzde 302luk bir gerçekleşme sağlanmış olup çalışmalarımız devam ediyor. İnebolu ilçe merkezi İnebolu Çayı ikinci kısım işi 25 Haziran’dan sonra ihalesini gerçekleştirdik. Yüzde 35’lik bir gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalarımız devam ediyor. Burayı yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Evrenye Çayı’nda yüzde 35’lik bir gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalarımız devam ediyor. Yılsonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Taşkın koruma kapsamında toplam 22 adet projemiz mevcut. Bu projelerimizde de çalışmalarımız devam ediyor. Tasfiye edilen işlerimiz vardı. Cumhurbaşkanlığı strateji biriminden onay geldi, ek yatırım programına girdik. Yılsonuna kadar tüm işlerimizin yapım ihalelerinin tamamını teker teker gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
“OLUKBAŞI’NDAN KARAÇOMAK BARAJI’NA KADAR OLAN KISIM ISLAH EDİLECEK”
Öte yandan Karaçomak Deresi ıslahı ile ilgili de konuşan Bölge Müdürü Yasin Devrim; “Kastamonu Merkez Örencik ihalesini gerçekleştirdik. 2023 yılında yapımına başlayacağız. Karaçomak Deresi ikinci kısım tamamlandı. Karaçomak Deresi 3’üncü kısım 15 milyon TL yatırım programına girmişti, inşaat maliyetlerindeki artıştan dolayı 90 milyon keşif artışı istedik, Olukbaşı mevkiinden Karaçomak Barajı’na kadar olan kısmın ıslahını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“GÖLET SULAMALARI KAPSAMINDA 23 ADET PROJEMİZ VAR”
Devrim, son olarak; “Cide ilçesi İlyasbey ve Baltacı köyleri 120 Milyon TL ile ek yatırım programına girdi. Doğal afet tamamlandı. Gölet sulamaları kapsamında 23 adet projemiz yer almakta. Bunların toplam keşfi 970 Milyon olup 2022 yılı verici ödeneğimiz 77 Milyon harcamamız ise 73 Milyon TL. 11 Ağustos’ta yaşanan taşkın neticesinde, geçen yıl hiçbir firmamıza davetiye gönderilmedi. Taşköprü Belediye Başkanı’nın talebi doğrultusunda 1. Buçuk kilometrelik dere hattında atık su arıtma tesisi ile bizim ıslahımız çakışıyordu, hattın kaydırılması çalışmalarına başlayacağız. Tosya Belediye Başkanının kayzerler altı barajının son yaşanan afetten dolayı müsilaj temizliği vardı, mevcut sulamalar devam ettiği için sulama mevsimi bittikten sonra iş makinesi göndereceğiz. Daday ilçe merkezinde, musibat ve orman yerlerinin temizlenmesi konusunda onu da temizledik. Kastamonu Merkez Koru köyünün yatırım programına alınmasıyla alakalı 37 milyon 500 bin TL bedelde ek yatırım programı teklif edildi. Azdavay Belediye Başkanının ilçe merkezinde hidrolik açıdan uygun olmayan bir köprünün yıkılmasıyla alakalı talepleri vardı, hidrolik açıdan uygun kesite getirilmesi ve yenilenmesiyle alakalı hem belediyeye hem de kaymakamlığa yazdık” diye konuştu.
SİNSİ; “202 PROJEDEN 28’İ TAMAMLANDI, 84’Ü DEVAM EDİYOR”
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Nida Sinsi; “İl Özel İdaresi’nin 2022 yatırım programında 202 adet proje var. Bunların 28’i tamamlanmış durumda, 84 devam ediyor. 2022 yılında 2’nci kat asfalt olarak öngörümüz kapsamında 107 km civarında 2’nci kat asfalt çalışması yaptık. Afetten kaynaklı öncelikli tüm işlerimizin ihalesi tamamlanmış durumda. Bunun haricinde 2’nci öncelikli işlerimizin çalışmalarını yapıyoruz. Toplam 28 tane sondaj programımız var. 24 tane tamamlanmış durumda. Eğitim alanında Kastamonu’da 24 tane proje var. 9’u tamamlanmıştır. Çatalzeytin’de kurulacak olan beton santralini bu yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Kurumumuza yeni araçlar kazandırdık. KÖYDES kapsamındaki projelerimizde devam ediyor” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.
ASLAN PAYI ULAŞTIRMA VE HABERLEŞMENİN
İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda verilen bilgiye göre; mevcut 379 projenin 41’i tamamlandı, 233’ü devam ediyor, 17’si ihale aşamasında, 13’ü tasfiye edildi, 75’inin ise henüz projesine başlanmadı. Toplam proje tutarı 22 milyar 270 milyon 575 bin 116 TL, program yılı ödeneği; 2 milyar 387 milyon 356 bin 283 TL, program yılı harcama tutarı ise; 1 milyar 335 milyon 232 bin 441 TL olarak açıklandı.
Projelerin sektörel dağılımları ise şöyle; Ulaştırma-haberleşme sektörü 57 proje; 13 milyar 653 milyon 444 bin 757 TL, tarım sektörü 132 proje; 6 milyar 623 milyon 551 bin 410 TL, enerji sektörü 8 proje; 851 milyon 369 bin TL, eğitim sektörü 37 proje; 558 milyon 994 bin 283 TL, sağlık sektörü 14 proje; 59 milyon 271 bin 149 TL, turizm sektörü 19 proje; 17 milyon 371 bin 935 TL, madencilik sektörü 4 proje; 18 milyon 868 bin TL, diğer kamu hizmetleri (sosyal) 55 proje; 338 milyon 307 bin 379 TL, diğer kamu hizmetleri (iktisadi) 43 proje; 107 milyon 840 bin 577 TL, imalat sektörü 9 proje; 40 milyon 56 bin 626 TL, konut 1 proje; 1 milyon 500 bin TL, projelerin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 16,78, 2022 yılı harcama oranı da yüzde 55,93. (Emre Çevikoğlu)