İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü’nce dizayn edilen tırda uyuşturucunun zararları gerçek kullanıcılarının fiziksel değişimi üzerinden aktarılıyor. Daha önce uyuşturucu madde kullananların yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimlerin 12 dokunmatik ekranda, “ilk etki ve etki süresini kovalama”, “ölümcül karışım”, “müdahale”, “tetikleyici oluşturma”, “beyinde oluşan hasar”, “bağımlılık yüzü”, “bağımlılık diyeti”, “kalbin aşırı hızlanması” ve “madde kullanımına genel bir bakış” kategorilerinde anlatılan TIR’da, polis ekipleri ziyaretçilerle tek tek ilgilenip bilgilendiriyor.
NARKOTİK MADDE ARAMA KÖPEĞİ ‘CEKU’ DİKKAT ÇEKİYOR
İlimizde 6 farklı görevde başarılı operasyonları mevcut olan narkotik madde arama köpeği Ceku’yu da görme fırsatı bulan ziyaretçiler, Ceku’yu sevip fotoğraf çekiliyor. Meydanda NarkoTIR’ın yanı sıra Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri de bilgilendirme ve bilinçlendirme standıyla öğrencilere Uyuma Projesi, En İyi Narkotik Anne Projesi, telefon dolandırıcılığı, KADES uygulaması hakkında çeşitli bilgilendirmeler ile broşürler dağıtarak farkındalık yaratıyor. Bilgilendirmelerin ardından da öğrencilere not, defteri, anahtarlık, kalem gibi çeşitli hediyeler veriliyor.
“BİRÇOK BAĞIMLILIK TÜRÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ”
Yeşilay ekiplerinin de standının bulduğu alanda yetkililer her türlü bağımlılık ile mücadele ediyor. Yeşilay yetkilileri stantlarında yaptıkları faaliyetlere ilişkin; “Alkol, sigara, madde, kumar, teknoloji bağımlılığı gibi birçok bağımlılık türüyle mücadele ediyoruz. Her yaş grubuna hitap edebiliyoruz. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz var, burada da tedavi amaçlı psikososyal destek alabiliyor vatandaşlar. Çeşitli broşürlerimiz ile tanıtım yapıyoruz, gençlerimize de çeşitli materyaller ve hediyeler dağıtıyoruz” dediler.
“TALEPTE BULUNAN İLLERİMİZDE FARKINDALIK ÇALIŞMALAR İLE ÖNLEYİCİ FAALİYETLERDE BULUNUYORUZ”
NarkoTIR’daki yetkiler ise 12 tane ekran ve 30 interaktif uygulama üzerinden yasaklı maddelerin verdiği fiziksel, psikolojik ve sosyolojik zararlar hakkında bilgilendirmede bulunduklarını belirterek; “Başta İstanbul 39 ilçesi olmak ile beraber talepte bulunan illerimizde farkındalık çalışmalar ile önleyici faaliyetlerde bulunuyoruz. İlk ekranımızda yasaklı maddelerin kalbe vermiş olduğu zararları gösterebiliyoruz. İkinci ekranımızda bağımlılık yüzü dediğimiz bir uygulama var. Farklı zamanlarda fotoğrafa alınan bağımlı kişilerin yüzleri var. Bağımlı kişilerin nasıl bir hale geldiklerini bu şekilde aktarmış oluyoruz. Diğer ekranımızda ise bağımlılık ile ilgili süreçten bahsediyoruz. Vücudumuzun bir ödül sistemi var ve uyuşturucu kullanan kişiler bu sistemi bozuyor. Depomin, serotonin dediğimiz mutluluk hormonları doğal olarak salgılanırken dışarıda mutluluk arayabiliyoruz. Bunlar ise sahte mutluluklardır. Vücudumuz yemek yediğimizde yüzde 150 depomin salgılarken sevdiğimiz insanlarda vakit geçirdiğimizde yüzde 200-250 arasında depomin salgılıyor ama sentetik maddeler vücudumuza ilk girdiğinde verdiği etki yüzde bin 500 seviyesinde. Biz buna ‘Sahte iyi oluş hali’ diyoruz. Bu maddeleri kullan kişiler kendileri ilk başlarda çok mutlu zannediyor, sonraki süreçlerde bu maddelerin dozunu arttırsa da ilk etkiyi hiçbir zaman yakalayamıyor. Belli bir noktadan sonra ise bunlardan hiçbir haz alamıyor, sadece krizlerini ortadan kaldırmak için kullanıyor. Bir başka ekranımızda şüpheli mekanlar anlatarak farkındalık oluşturuyoruz. Diğer ekranlarımızda ise yasaklı maddelerin beyinde oluşturduğu hasarı, dişlerdeki yıkımını, yasaklı maddelerin içerisinde birçok kimyasal var bunların neler olduğunu ve nelere zarar verdiğini anlatıyoruz. Son uygulamamızda ise bir bağımlıyı nasıl tanıyabileceğimizi anlatıyoruz” ifadelerini kullandılar.
MADDE KULLANIMI, 15-24 YAŞTA YÜZDE 73,3
Yetkililer, son olarak madde kullanımının yaş oranının 15-24 yaş gençlerde yüzde 73,3 olduğunu ifade ederek; “Dünya ortalamasına baktığımız zaman hayatı boyunca bu maddeyi bir kez kullanımdaki oranlara baktığımızda dünya ortalaması yüzde 5,6’dır. Avrupa ülkelerinde ise yüzde 28,8 iken ülkemizde bu oran 3,1’dir” şeklinde konuştular.
“MADDE KULLANIMININ SONU ÇOĞUNLUKLA ÖLÜMLE BİTİYOR"
NarkoTIR’ı ziyaret eden 12’nci sınıf öğrencisi Ceylin Sıla Özbek, yapılan organizasyonu çok yararlı bulduğunu belirterek; “İnsan kendi hayatını bilerek karartmamalı, uyuşturucu kullanımının sonu çoğunlukla ölümle bitiyor. Doğru bir hareket değil hem kullanan için hem de satan için. İçerideki eğitim de çok güzeldi, açıklayıcı ve gayet güzel bir bilgilendirme oldu. Yasaklı maddelerinin nasıl etkileri olduğunu ve sonucunun nerelere vardığını görmüş olduk. Herkesin buraya gelip bilgilenmesini tavsiye ediyorum” dedi. (Banu Türkmenoğlu)