Tema’da ‘Dede Korkut’ rüzgârı
TEMA Koleji, Dede Korkut’u anma etkinliği düzenledi. Programda 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine ‘Türklerin armağanı’ olarak kaydedilen Dede Korkut kitabının sadece milli değil, evrensel bir değer olduğu da belirtildi. Tema Kolejinin hazırladığı Dede Korkut’u anma programına Kastamonu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Anadolu Bilgilerini Araştırma Derneği (ABAD) kurucu üye dernek başkanı Ayşe Figen Tan, kurucu üye ve sayman Başak Yılmaztürk katıldı.
KÜÇÜKBASMACI; “GENÇLERE KENDİ TARİHİMİZİ SEVDİRMEMİZ GEREKİYOR”
Programda bilgi veren KÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Dede Korkut’un sadece iyilik, erdem, yiğitlik, cesaret, toplumsal kuralları öğretmekle kalmadığını, aynı zamanda yapılan hatalara bakarak ders alınmasını da sağladığını belirterek başladığı konuşmasını Dede Korkut’tan bilgiler vererek devam ettirdi.
Küçükbasmacı son olarak Tema Koleji’ne teşekkürlerini sunarak şu sözleri aktardı; “İnsan yetiştirmek sadece bir meslek sahibi etmek anlamına gelmiyor. Eğitim öğretim kurumlarının en önemli rollerinden biri gençleri geleceğe hazırlarken sahip olacakları mesleki becerileri onlara kazandırmaktır. Ancak bu tek başına yeterli değil. Eğer biz dünyayı yakalamak dünyayı idare etmek istiyorsak milli manevi değerlerimizle yetiştirmeliyiz gençlerimizi. Bu değerlerle yetişmeyen gençler evrensel değerleri yakalayamazlar. Bunu fark etmemiz gerekiyor. Tema, bu bilinçle hareket ediyor o yüzden çok mutluyum. Gençlere kendi tarihimizi ve kültürümüzü sevdirmemiz gerekiyor.”
“ÇOCUKLARA VE GENÇLERE TANITMAMIZ GEREKİYOR”
Dede Korkut’un sadece Türkler için önemli bir insan olmadığını Dede Korkut’un tüm dünya için önemli olduğunu vurgulayan Küçükbasmacı; “Dünya tarihini dünya sanatını yazabilmek için Türk tarihini, sanatını görmezden gelmek mümkün değil. Bunların hepsi bir arada Dede Korkut kitabında bulunuyor. Bunun için geçtiğimiz yıl dede korkut kitabı UNESCO’nun dünya miras listesine dâhil edildi dünya tanıdı. Biz de elbet biliyoruz. Ama Dede Korkut’u bugünün gencine hitap edecek şekilde değiştirerek dönüştürerek çizgi filmiyle sinemasıyla bilgisayar oyunuyla hatta. Bir taraftan şiirlerini tiyatro metinlerini yazarak bir taraftan romanlara konu ederek ama bir taraftan da bugünün dünyasına hitap edecek şekilde düşünerek çocuklara ve gençlere tanıtmamız gerekiyor. Yoksa ‘Dede Korkut okumalıyız, Dede Korkut çok önemlidir’ gibi söylemlerle bir yere varamayacağımız ortada.”
‘DELİ DUMRUL’ OYUNU BEĞENİ TOPLADI
Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı’nın konuşmasının ardından program Turan Maflazoğlu’nun Dede Korkut kitabından Deli Dumrul oyunuyla devam etti. Tema Koleji öğrencilerinin canlandırdığı tiyatro oyunu salondakilere duygulu anlar yaşattı. Tiyatro gösteriminin ardından Kastamonu Üniversitesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı’ya Tema Koleji kurucusu Malik Erdoğan tarafından plaket takdim edildi. ABAD kurucu üye dernek başkanı Ayşe Figen Tan ve kurucu üye ve sayman Başak Yılmaztürk’e ise çiçek verilmesiyle program sona erdi. (Nihan Kıran)