Yerel kalkınmada LEADER süreci başlıyor
Yerel kalkınmada LEADER süreci başlıyor
IPARD II Programı kapsamında Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER Yaklaşımı tedbirine yönelik 12 Kasım’da başlayan başvuru süreci sona erdi. Bu dönemde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne 4 başvuru yapıldı.
360 BİNER AVRO DESTEK VERİLECEK
Kastamonu’da Taşköprü (Taşköprü ve Hanönü ilçeleri), Cide (Cide, Şenpazar ve Pınarbaşı ilçeleri), Devrekâni ve Araç Yerel Eylem Grupları başvurularını TKDK İl Koordinatörlüğü’ne sundu. Desteklenecek yerel kalkınma stratejileri, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve kırsal kalkınma kurum ve kuruluşlarının uzmanlarından oluşan değerlendirme komitesi tarafından belirlenecek. Kastamonu’da başvuru yapan yerel elem grupları ile sözleşme imzalanması durumunda 2020 yılı Temmuz ayından 2023 Eylül ayına kadar olan dönemde yerel eylem gruplarına ortalama 360 biner Avro destek verileceği öngörülüyor ve bu uygun harcamalarının yüzde100’ü hibe olarak desteklenecek. Kurulan derneklerin; genel giderleri ile oluşturdukları yerel kalkınma stratejileri kapsamında bölge halkına yönelik eğitim, seminer, tanıtım vb. yörenin faydasına yönelik faaliyetler desteklenecek.
LEADER NEDİR?
“LEADER; IPARD Programının uygulandığı 42 ilden, içinde Kastamonu’nun da olduğu 12’sinde pilot olarak uygulanmaktır. LEADER yaklaşımının genel amacı Yerel Eylem Grubu tarafından geliştirilen, tabandan tavana yerel kırsal kalkınma stratejilerini hayata geçirmektir. Bu stratejiler uygulanarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sivil toplumun geliştirilmesi, iyi yönetişimin kolaylaştırılması, istihdamın desteklenmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yerel toplumun kırsal kalkınma sürecine katılımını sağlayarak kırsal alanda yaşayanların memnuniyetinin artırılması amaçlanmaktadır. LEADER kapsamında IPARD kriterlerine uygun olarak kırsalda kurulan, bulunduğu yörenin şartlarına göre kalkınma stratejilerini hazırlayan Yerel Eylem Gruplarına destek sağlanacaktır. Yerel Eylem Grupları; özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının bir araya geldiği, dernek statüsünde yapılardır. Kamu ve özel ortaklığı ile stratejilerin uygulanması bir bölgenin uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunabilmektedir.” (Bülten)