Boşanma davaları ile evlilikten kaynaklanan sorunlar birbirinden ayrılmalı, boşanmalar hızlandırılmalı…
Ülkemizde gittikçe artan bir boşanma veya boşanamama durumu yaşanmaktadır.
Taraflar, boşanmak için mahkemeye başvurduklarında mahkeme tarafları boşamamak için sürekli davayı ileri tarihlere ertelemekte, velayet, nafaka, tazminat, borçlar, eşyalar gibi konularla uzatmaktadır.
Tabi ki dava uzadıkça tarafların birbirine karşı husumetleri artmakta ve bu husumet küçük bir kıvılcımla cinayete dönüşmektedir.
Burada devletin ve mahkemelerin temel yanlışlığı bitmiş bir evliliği uzatmaya çalışmalarıdır. Zaten taraflardan birisi boşanmak için mahkemeye başvurmuşsa artık bu evliliğin sürdürülebilir olma durumu ortadan kalkmıştır. En fazla mahkeme, durumu aile danışmanlarına/psikologlara yönlendirip onlardan alacağı uzman görüşe göre karar verebilir.
Düşünün, ayrılmak için mahkemeye başvurduğunuz eşinizle yıllarca ayrılamıyorsunuz… Bu süreçte resmi olarak karı-koca gözüküyorsunuz. Tabi ki ayrılmak istediğiniz eşinizle fiilen ayrılmışsınız, ayrı evde yaşıyor ve ayrı hayat sürdürüyorsunuz. Yani müşterek hayat bitmiş…
Peki nedir bu mahkemelerin ölmüş olan bir ilişkiyi sürdürme isteği?..
Taraflardan birisinin bir kıvılcımla cinayete yönelmesini mi istiyorlar?..
…
Mahkemeler ne yapmalı?
Mahkemeler, boşanma olayı ile mal rejimi, velayet, nafaka, tazminat gibi konunun mali boyutunu birbirinden ayırmalı…
Boşanmak için mahkemeye gelen taraflardan birisinin talebi önce uzman görüşe yönlendirilmeli, onların durumun sürdürülemez olduğunu beyan etmeleri üzerine hemen boşamalıdır.
Ardından evlilikten kaynaklanan diğer meseleler başka bir mahkemeye intikal etmelidir. Örneğin sulh hukuk mahkemesi, asliye mahkemesi, bu mal ile ilgili konulara bakabilir. Ama önce iki kişinin birbirleriyle ilgili aidiyetine son verilmelidir.
Günümüz mahkemeleri, mal ile ilgili sorunlar çözülmeden tarafları ayırmayarak gerilimi artırmakta, kadın cinayetlerini azmettirmektedir.
Adalet Bakanlığı’nın bir an önce boşanma davaları ile bu ilişkiden kaynaklanan mali durumu ayırması ve boşanma davalarını hızlandırması gerekmektedir.
Birbirinden resmen kopan taraflar, zamanla birbirleriyle olan husumetleri körelir ve belki de diğer konular daha anlaşılabilir bir zeminde çözülür.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.