HZ PİR Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Muharrem Avcı, basın toplantısı düzenledi. Vakıf yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Avcı, 2019 yılının Türk Dünyası’nda Şeyh Şaban-ı Veli Yılı ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini dile getirdi.
2019’un Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin 450. vefat yıldönümü olması dolayısıyla daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini dile getiren Muharrem Avcı, 2019 yılının en azından Türk Dünyası’nda ‘Şeyh Şaban-ı Veli Yılı’ olması gerektiğine vurgu yaptı. Bu durumun gerçekleşmesi için ellerinden geldiği kadar çaba göstereceklerini dile getiren Vakıf Başkanı Avcı; “Bu mesele vilayetin meselesi, Şeyh Şaban-ı Veli’yi sevenlerin meselesi, bizler öncü olmaya çalışacağız” ifadeleri kullandı. TÜRKSOY Başkan Yardımcısıyla gerçekleştirdiği bir sohbete de atıf yapan Avcı, 2016 yılının Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edildiğini ve ertesi yıl Türkistan’ın 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğuna dikkat çekerek; “Şimdi de tersten düşünelim, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu oldu, 2019’da da Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin 450. vefat yıldönümü, 2019 Şeyh Şabanı Veli Yılı olamaz mı” diye konuştu.
“SADECE BİR GAYRET GÖSTERİLMELİ VE YILLA İLGİLİ BİR EYLEM PLANLANMALI”
Hem kişisel hem de vakıf olarak UNESCO hedefiyle yola çıktıklarını dile getiren Avcı; “Eser bulunamayışından ötürü bu hedefi gerçekleştiremedik. 450. yılda biz bunu başaramadık, fakat 500’üncü yılda UNESCO’ya girmeli” ifadelerine yer verdi. Şu anki hedeflerinin Türk Dünyası’nda Şeyh Şaban-ı Veli Yılı ilan edilmesi olduğuna dikkat çeken Başkan Avcı; “Bu zor bir iş değil, bizden eser talep etmiyorlar, sadece bir gayret gösterilmeli ve yılla ilgili bir eylem planlanmalı. Öyle zannediyorum 450. yılda Türk Dünyası’nda Şeyh Şaban-ı Veli’nin ismi duyurulduğunda 500’üncü yılda da genel anlamda Şeyh Şaban-ı Veli Yılı olabilir” diye konuştu. ‘Vuslatının 450. yılında Şeyh Şabanı Veli’ konulu bir kitap hazırladığını dile getiren Muharrem Avcı; “İnşallah bu kitap Ekim-Kasım gibi çıkacak ve o kitap ilk olarak Şeyh Şaban-ı Veli yılını vurgulayacak, ikincisi 65 yıldır Şeyh Şaban-ı Veli’ye hizmet edenlere, dernekten vakfa ulaştıranlara ithaf edilecek. Ayrıca Şeyh Şaban-ı Veli’nin felsefesini ele alacak ve UNESCO 2019 çalışmalarını kapsayan bir bölüm de yer alacak” şeklinde konuştu.
“KÜLTÜR ROTASI ÇALIŞMAMIZ TANITMA FONUNUN TASARRUF TEDBİRLERİNE TAKILDI”
Kendilerinin bir çok çalışma yaptığını, fakat kamuoyu tarafından çoğunun bilinmediğini ifade eden Vakıf Başkanı Muharrem Avcı; “Bundan dolayı da vuslatının 450. yılında Şeyh Şaban-ı Veli’nin kamuoyu tarafından algılanması konulu bir bilimsel çalışma içerisindeyim. O da 450. yılı tetikleyecek bir çalışma olacak ve yerel yönetimler olarak herkes bir köşesinden tutacak, gayemize ulaşacağız” dedi. İnanç turizminin başlaması gerektiğine vurgu yapan Avcı; “Kültür rotası çalışmamız maalesef Tanıtma Fonunun tasarruf tedbirlerine takıldı. Aslında bu çok önemli bir çalışmaydı. Ama peşini bırakmayacağız ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. En azından İstiklal Yolu’ndaki gibi haritalama ve işaretleme işlemlerini yapabilirsek güzel sonuçlar alacağız” diye konuştu.
(Burak Yumukoğlu / Haber Merkezi)
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.