ÖNCELİKLERİMİZ
İnsan yaşamı boyunca öncelikleri dönem dönem farklılıklar gösterebilir. Her bireyin önceliği kendi sağlığı ve kendisine değer verip başkalarının hakkına girmeden yaşamını sürdürmek olmalıdır. Bir annenin önceliği öncelikle kendine değer vermeli zaman ayırmalı, kendini geliştirmeli ardından eşi ve çocukları gelmelidir. Talebenin önceliği hangi mesleği yapmak istiyor ise o yönde eğitim almak, kendi geliştirecek spor ve soysak aktivitelerde yer almalı, kendine, ailesine ve vatanına faydalı olacak bir birey olmasıdır. İlkokul öğrencisinin önceliği ile, lise ve üniversite öğrencisinin öncelikleri farklı farklıdır. Aile yaşamında, iş hayatında bireyler önceliklerini doğru sıralar ise huzur ve başarı onları yalnız bırakmayacaktır.
***
Yaşamlarında mutluluğu ve başarıyı yakalamış olan insanlar önceliklerini doğru seçimlerinden hep kazanmışlardır. Çocukken gerektiği gibi oyun oynayan, öğrencilik döneminde derse önceliğini veren, yuva kuran her bir fert önceliği ailesine vermişse huzur, başarı ardından gelecektir. Başarısız, mutsuz, pişmanlıkları olan insanlar da önceliklerini yanlış seçmelerinden kaynaklanmasıdır. 18 yaşlarındaki bir gencin önceliği boş boş gezip zamanın birçoğunu internette sanal dünyada yalan bir hayatla geçiriyorsa mutsuzluk ardından gelecektir. O an vaktinin iyi geçtiğini düşünebilir. Ama belli bir süre sonra yaşamında aksaklıklar ve huzursuzluk, kayıplar onunla birlikte yer alacaktır. Aynı yaşta birinin meslek edinmek için vaktini marangozda veya sanayide, okulda, meslek edinme kurslarında geçirebilir. Emek verdiği için ileriki yıllarda sonucunu alacaktır.
***
Bir felsefe profesörü, master yapan öğrencilerine masanın altından çıkardığı kavanoza pinpon topları ile doldurur, ardından öğrencilerine ‘kavanoz doldu mu?’ diye sorar. Öğrenciler hep bir ağızdan ‘evet’ diye cevap verirler. Ardından profesör, kavanoza çakıl taşlarını boşaltır. Çakıl taşları pinpon topunun boşluklarına dolar öğrencilerine ‘doldu mu?’ diye tekrar sorar ve ‘evet’ diye yine bağırırlar. Bu defa profesör, eline aldığı bir bardak kumu da kavanoza boşaltır. Tekrar sorar cevap değişmez, elindeki bir miktar suyu da kavanoza boşaltır ve öğrencilerine sorar ‘bu deneyden ne anladınız?’ Bir öğrenci söz alır, ‘her şeye zaman vardır, bir yolunu bulmak gerekir’ der. Fakat profesör ‘hayır cevap bu değil, önceliklerimizi, doğru sıralamalıyız. Önce kum, çakıl, taşı veya suyu kavanoza koysaydım pinpon toplarına yer kalmayacaktı.’
Bizlerin de hayatlarındaki pinpon topu ne ise (sağlık, aile, eğitim, eş, evlat, iş, dost) sıralamayı doğru yapma temennisi ile…
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.